Nøddesteg

Denne nøddesteg har jeg lavet mange gange til jul, og den er et hit hver gang. Tilbehøret kan man gøre så juleagtigt, som man selv ønsker, om det skal være brunede kartofler, brun sovs og rødkål eller en frisk grønkålssalat med bagte kartofler, er op til en selv. Nøddestegen smager også godt som pålæg på et stykke rugbrød, eller farsen kan laves til frikadeller i stedet for steg. Serveres nøddestegen til jul, vil jeg anbefale risalamande til dessert.

IMG_8043

Til cirka 6 personer

Ingredienser:
60 g hasselnødder
60 g mandler
40 g valnødder
400 g knoldselleri
1 løg
1 æble
2 boullionterninger opløst i 1 dl vand
100 g rasp
salt og peber
3 spsk. hørfrø blendet med 9 spsk. vand (135 ml)

Evt. sojafløde til pensling (Soya Cuisine fra Naturli’)

Fremgangsmåde:
Blend eller hak nødderne groft. Skræl og riv knoldselleri, løg og æble groft (det går nemt med en foodprocessor, som har rivejernsfunktion). Bland nødder, selleri, løg, æble, grøntsagsboullion, rasp, salt og peber til en fars. Blend 3 spsk. hørfrø med 9 spsk. vand til hørfrøene har en tyk og cremet konsistens (det tager nogle minutter med en mini-blender), og bland dem derefter i farsen. Bland farsen godt og smag den til med salt og peber.

Tryk farsen ned i en springform på 20 cm i diameter eller en brødform (læg først bagepapir i bunden af formen eller smør den med fedtstof). Pensl eventuelt overfladen med sojafløde, da det vil give den en mindre tør og mere blank overflade (resten af sojafløden kan f.eks. bruges til at lave sovs af eller bruges i suppe). Bag nøddestegen ved 200 grader almindelig ovn i 50-60 minutter.

IMG_7995

IMG_8065

 


Reklamer

29 kommentarer (+add yours?)

  1. jensdrejer
    okt 28, 2011 @ 17:40:03

    Jep, Mia – du har fuldstændig ret. Jeg har aldrig smagt nøddesteg og jeg er lidt skeptisk! Men jeg mangler også lidt afveksling til det pålæg jeg bruger på rugbrød, så…… jeg burde nok prøve det.

    Svar

    • miasommer
      nov 06, 2011 @ 19:42:17

      Nej da, har du aldrig smagt nøddesteg!? Og du har ellers været veganer i lang tid 🙂 Så må du prøve det! Og ja, sommetider har man brug for noget afveksling i pålægget. Jeg ville ønske, at man kunne lave nøddesteg ligeså hurtigt som hummus 😉

      Svar

  2. Anja
    nov 03, 2011 @ 11:33:48

    TAK for en FANTASTISK blog Mia! Nu har jeg læst alle dine opskrifter og de ser så fine og gode ud, at jeg er nødt til at cykle ud og handle ind lige nu så jeg kan komme i gang med det hele. Tusind tak fordi du deler, og deler dine smukke fotos også!

    Svar

    • miasommer
      nov 06, 2011 @ 19:31:16

      Tusind tak for din kommentar, den varmer 🙂 Det er en stor fornøjelse for mig at lave mad og tage billeder, så jeg er kun glad for, at andre også får noget ud af min blog.

      Svar

  3. mette b
    nov 04, 2011 @ 07:47:24

    Jeg fik nøddesteg hos en veninde for år tilbage og har ikke kunnet opdrive en god opskrift, men din skal prøves. Måske i aften, hvor jeg har veninder på besøg…
    Kan man ikke lade den være i formen – for eksempel bage den i et ildfast fad? Så slipper man for at vende den ud. Må prøves 😉

    Svar

    • miasommer
      nov 06, 2011 @ 19:25:43

      Det er faktisk en rigtig god idé. Det havde jeg ellers ikke overvejet, for jeg har ikke et ildfast fad i den rette størrelse, men jeg tror helt sikkert, at det vil fungere.

      Svar

  4. Trackback: Mortens Aften – med medfølelse! « ~Månebarnet~
  5. Bimmeren
    dec 11, 2011 @ 18:51:10

    Det ser lækkert ud!

    Svar

  6. Trackback: Selleri-/nøddebøf « Mia Sommer
  7. Anne U
    okt 30, 2012 @ 08:26:21

    Så fik jeg endelig prøvet din nøddesteg opskrift. Jeg var lidt skeptisk ved første bid, noget sød og bagt – men mere skulle der ikke til da både min kæreste og jeg er super begejstret for den (hvilket er godt da jeg har 3/4 af den i fryseren). jeg har længe søgt en god erstatning til leverpostej, og den er nu fundet 🙂 Tak for en spændende opskrift.

    Svar

    • miasommer
      nov 04, 2012 @ 19:31:01

      Super! Jeg er glad for at høre, at I trods jeres skepsis blev glad for nøddestegen 🙂 Jeg skal vist også snart lave mig en nøddesteg!

      Svar

  8. Tor
    dec 19, 2014 @ 12:42:09

    Hej Mia,
    I opskriften står der “60 hasselnødder” – skulle der have stået 60 GRAM, eller er det rigtig nok 60 stk?
    Venlig hilsen Tor

    Svar

  9. Maria
    dec 08, 2015 @ 21:31:19

    Hej Mia!

    Tak for masser af inspiration og dejlige og spændende opskrifter!
    Nøddesteg: kan man forberede farsen, stille den på køl og bage den dagen efter lige inden den skal spises? Jeg tænker her på juleaften… 😊

    Svar

  10. Catrine
    jan 21, 2016 @ 18:27:00

    Hej Mia
    Har du en god idé til hvad man kan erstatte hasselnødder med? Jeg er allergisk overfor dem, men jeg vil så gerne prøve at lave din nøddesteg!
    Tak for en super fin blog – jeg er ny-veganer så den er meget hjælpsom:)

    Svar

    • miasommer
      jan 25, 2016 @ 09:43:04

      Tak, det er jeg glad for at høre! Du kan bare putte flere mandler og valnødder i, eller du kan bruge cashewnødder (put da mindre salt i opskriften, hvis nødderne er saltede), eller du kan bruge solsikkekerner eller græskarkerner. Prøv dig frem med dem, som du har 🙂

      Svar

  11. Sofie
    okt 21, 2016 @ 19:31:07

    Kan det genvarmes i mikrobølgeovn? Jeg har ikke lyst til at have den sammen med min families kød i ovnen, vil gerne holde det adskilt – mon jeg til jul kan bage nøddestegen før tid, og så give den en hurtig opvarmning i mikroovn lige før spisetid?

    Svar

  12. Rikke
    dec 11, 2016 @ 17:16:37

    Kan stegen fryses og genopvarmes?

    Svar

  13. Pille
    dec 23, 2016 @ 17:45:07

    Nu går jeg i køkkenet og laver din steg, igen. Den har været min julesteg i ca 5 år, tak for den 😀 ❤

    Svar

    • miasommer
      dec 25, 2016 @ 19:37:33

      Dejligt at høre, jeg har også selv lavet den mange gange, dog ikke de sidste par år, men nu får jeg helt lyst til at lave den igen 🙂

      Svar

  14. Sussie
    apr 10, 2017 @ 12:47:12

    Prøvede at lave den til jul og har lige lavet den igen, til pålæg…uuhhmm!!
    Jeg har købt nogle små foliebakker og lavet en dobbeltportion. Så er der vegetarisk leverpostej til et stykke tid 🙂

    Tak for rigtig dejlig opskrift!

    Svar

  15. Trackback: Brun sovs | Mia Sommer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: