Kransekage

Først og fremmest vil jeg sige godt nytår til alle jer, der kommer forbi min blog! Tak fordi I læser med, og tak for jeres kommentarer!

Denne kransekage er nem at lave, og den smager super godt. Jeg har selv lavet den flere gange, og hver gang har mine gæster været meget tilfredse. I 2015 blev jeg spurgt flere gange, om denne opskrift giver en sprød kransekage, og det gør den ikke. På ydersiden holder den formen fint, og indeni er den en smule blød. Hvis man søger en mere sprød og kikseagtig kransekage, kan jeg henvise til Kærlighed og kikærters opskrift.

Som regel tilsættes der æg til kransekage, men jeg har fundet ud af, at man ligeså godt kan bruge vand, da formålet bare er at tilføre væde. Jeg har i øvrigt fået fortalt, at man kan forme og bage marcipanen, som den er, dvs. uden at tilsætte sukker og vand. Det vil give en mindre sød kransekage, men chokolade og glasur tilfører også sødme.

Til cirka 8 personer

Ingredienser:
500 g marcipan
100 g sukker eller flormelis
2 spsk. vand (30 ml)

mørk chokolade (ca. 50-100 g)
flormelis

Fremgangsmåde:
Ælt marcipan, sukker og vand godt sammen. Brug evt. en foodprocessor. Stil dejen i køleskabet et par timer eller put den i fryseren, hvis det skal gå hurtigt.

Når dejen er blevet kold, rulles den ud til seks “pølser” på henholdsvis 8 cm, 12 cm, 16 cm, 20 cm, 24 cm og 26 cm (se billede nr. 2). Derefter formes de til kranse (se billede nr. 3) og bages ved 225 grader alm. ovn i cirka 10 minutter. Brug to bageplader oven på hinanden for at forhindre, at kagerne bliver brændte i bunden. Vær meget opmærksom på bagetiden og tag kransene ud, når de er blevet gyldne. Lad dem køle af, før du flytter dem! (Kransene er bløde, når de er varme, og knækker let).

Chokoladen smeltes i et vandbad (put vand i bunden af en gryde og put en skål ned i vandet. Put chokoladen i skålen og lad langsomt vandet koge op, hvilket får chokoladen til at smelte). Når kransene er kølet af, pensles bundene med den smeltede chokolade (se billede nr. 4).

Når chokoladen er størknet, er det tid til at pynte kransene med glasur. Lav en tyk glasur af flormelis og lidt vand. Put glasuren i en frysepose og klip et lille hul i det ene hjørne af posen. Hver krans dekoreres med glasur i et zik-zak-mønster, og når glasuren er stivnet stables kransene, og kagen er færdig.

IMG_1980
IMG_2686IMG_2737

30 kommentarer (+add yours?)

  1. Trine T
    dec 30, 2011 @ 20:50:38

    Helt vildt flot kransekage, Mia. Ser ret professionelt – og lækkert – ud 🙂

    Svar

  2. Jens
    dec 30, 2011 @ 21:05:31

    Jeg er imponeret. Den er superflot….. du kunne sagtens bilde mig ind, at du havde lavet mindst 100 kransekager! 😀

    Svar

  3. Anja Darling
    dec 30, 2011 @ 21:19:56

    Den ser noget bedre ud end dem, jeg lavede sidste år (opskriften fra vegkon med silke tofu). Ud over at de ikke blev så flotte fra min hånd, blev de os mast (af Trine T) og så var de simpelthen så søde at jeg ikke ku li dem..

    Du har virkeligt håndelag (og måske tålmodighed) som jeg ikke besidder 😉

    Godt nytår, Kh Anja

    Svar

    • miasommer
      jan 01, 2012 @ 14:02:12

      Tak for din kommentar 🙂 Denne her kransekage er også ret sød, men det er vel bare sådan, at kransekager skal være?! Så spiser man nok bare lidt mindre af den.. Ja, det kræver noget håndelag og tålmodighed at lave en kransekage, men det kan vel tillæres, hvis man ikke har det fra starten af 🙂

      Svar

  4. konen i skovkanten
    dec 30, 2011 @ 21:42:12

    Tak for den ( smukke kration du har lavet :-)) , kommer lige fra månebarnets kransekage som indeholder tofu. Det forliges jeg desværre ikke så godt med, så jeg har ventet på den her.
    Tak og rigtig godt nytår til dig.

    Svar

  5. Bimmeren
    dec 31, 2011 @ 00:59:08

    Den er vel nok flot!

    Svar

  6. britta
    dec 31, 2011 @ 07:58:22

    Ej hvor ser den bare godt ud! Godt klaret 🙂

    Svar

  7. miasommer
    dec 31, 2011 @ 15:42:37

    Tak for jeres søde kommentarer 🙂 Det var ret sjovt at lave den og dekorere den, så det er bestemt ikke sidste gang. Måske skulle jeg forsøge mig med en i dobbelt størrelse næste år 😉 Uh, jeg glæder mig til at spise resten senere i dag…

    Svar

  8. Trackback: Hørfrøslim « Mia Sommer
  9. Nathalia
    dec 28, 2012 @ 12:45:48

    Hej Mia
    Hvor ser den lækker ud!
    Har du evt. nogle ideer til en vegetarisk nytårsmenu?
    udover salater er vi lidt på bar bund..
    Ellers tak for en god blog!
    Nathalia

    Svar

    • miasommer
      jan 10, 2013 @ 13:50:49

      Nathalia, tak! Selvom det egentlig er for sent at svare på nu, vil jeg til en anden gang foreslå dig sushi som nytårsmad. Det har vi spist de sidste to nytårsaftener, og vi elsker det! Det smager fantastisk og er rigtig hyggeligt at stå og lave sammen med en ven eller kæreste. Jeg håber, at du havde en dejlig aften!

      Svar

  10. Amanda
    jul 06, 2014 @ 08:11:22

    Hej Mia.
    Har kigget længe og meget på den her kransekage. Og jeg ville derfor spørge dig om, om den flyder lidt ud under bagning ? Da jeg gerne vil lave den som overflødighedshorn, hvor den gerne skal stå skarpt og have de rette skrå vinkler for at kunne blive til horn.
    Mvh
    Amanda. 🙂

    Svar

  11. Maria
    dec 20, 2015 @ 11:17:51

    Hej mia jeg vil give mig i kast med denne lækre opskrift – egner den sig til at komme i fryseren?😊

    Mvh Maria

    Svar

  12. Trackback: Æggefri, kridhvid sprøjteglasur til kransekage og andre dekorationer | PlantePusherne
  13. Sofie
    dec 29, 2015 @ 17:44:35

    Hej Mia

    Jeg skal lave din kransekage til nytårsaften, men skal der virkelig 100 g sukker i marcipanen? Der er jo i forvejen sukker i marcipanen, så ja, hvorfor skal der ekstra sukker i? 🙂 og hvad mener du med to bageplader oven på hinanden???

    Svar

    • Cecilie
      dec 30, 2015 @ 17:05:49

      Hej Sofie!
      Jeg har selv haft gang i kransekagen i dag, og i tilfælde af, at du ikke har lavet den endnu, får du lige en kommentar 🙂
      Jeg forestiller mig, at Mia mener, at man vitterligt stiller to bageplader ovenpå hinanden, kransekagen på den øverste selvfølgelig, og så ind i ovnen med dem. Men i mine ovnriller kan der ikke være to bageplader, så nu har jeg forsøgt mig frem ved at bage et par hapsere først, og jeg er endt med at stille ringene på bagepapir i et lasagnefad (af glas eller ler) ovenpå bagepladen. Så brænder bundene ikke på 🙂

      Svar

    • miasommer
      jan 18, 2016 @ 12:44:24

      Kransekage er som regel ret sød, mere sød end marcipan, og derfor tilsætter jeg ekstra sukker. Men jeg har ladet mig fortælle, at man kan undlade at putte sukker og vand i og simpelthen bare forme marcipanen og bage den, som den er. Det giver en mindre sød kransekage, men chokolade og glasur tilfører jo også ekstra sødme.

      Jeg putter to bageplader oven på hinanden og bager kransekagen på den øverste. Det er for at undgå, at kransekagen får for meget varme i bunden og brænder på.

      Svar

  14. Maya
    dec 31, 2015 @ 11:07:18

    Hej Mia, ville det give mening at erstatte hørfrøslim med aquafaba i kransekagen? Kh

    Svar

  15. Mathias Lindberg
    sep 20, 2016 @ 08:48:25

    Lavede denne opskrift til nytår 2015, og skal helt klart lave den igen i 2016! Den er meget bedre end den tørre kransekage med æg. Jeg kan rigtig godt lide at den er blød indeni og faktisk smager af noget!

    Svar

  16. Julie
    dec 27, 2016 @ 12:43:52

    Hej Mia
    Hvor langt tid i forvejen laver du kransekagen? Kan den godt laves dagen før?
    Bedste hilsner,
    Julie

    Svar

  17. Lisa
    dec 30, 2017 @ 21:01:47

    Hej Mia 🙂
    Bruger du varmluft eller alm. ovn til den?
    Godt nytår
    Lisa

    Svar

  18. Cosmus
    dec 28, 2018 @ 06:34:14

    Jeg har et lille fif fra min farfar der var bager og konditor.
    Når kransekagen er bagt og afkølet fryses den ned. Lægges til optøning aftenen inden den skal bruges.
    Dette giver kransekagen bedre konsistens da frysningen ændrer på struktureren i massen.

    Svar

Skriv et svar til Bimmeren Annuller svar