Lasagne

Denne lasagne er en af mine livretter. Opskriften er fra min kogebog Vegansk velvære.

Lasagner kan laves på rigtig mange forskellige måder, og jeg har selv været igennem mange gode varianter, men da jeg lavede denne lasagne, følte jeg, at det var den helt rigtige til min kogebog. Den er lækker, fyldig og mættende, præcis som en lasagne skal være. Den velsmagende sovs består primært af linser, som er super næringsrige med blandt andet mange proteiner og mineraler, men man kan sagtens tilsætte flere grøntsager, hvis man vil. Gulerod, squash, peberfrugt, bladselleri og spinatblade er bare nogle af de grøntsager, man med fordel kan tilsætte (så skal man have fat i et større fad), men jeg foretrækker faktisk lasagnen som den er med grøntsager eller salat ved siden af.

IMG_1090

Til 4-6 personer

Ingredienser:

Linsesovs:
300 g delikatesselinser*
500 g champignoner
1 løg, hakket
2 fed hvidløg, pressede
2 dåser hakkede tomater
1 dåse tomatpure (140 g)
200 ml vand
2 tsk. salt
2 tsk. oregano eller basilikum
1 tsk. paprika
½ tsk. røget paprika (kan undlades)
½ tsk. chilipulver (kan undlades)

lasagneplader

Bechamelsovs:
2 dåser kokosmælk (2 x 400 ml)
1 bouillionterning
½ tsk. revet muskatnød
50 g majsstivelse
salt og peber

*Også kaldet puy linser. Jeg foretrækker dem på grund af deres konsistens og udseende, men grønne linser eller belugalinser kan også bruges. Se deres kogetid på pakken.

Fremgangsmåde:
Skyl linserne og kog dem i cirka 20 minutter.

Champignonerne hakkes helt fint (brug eventuelt en foodprocessor) og steges i en stor gryde sammen med løg og hvidløg ved høj varme. Tilsæt eventuelt en lille smule vand eller olie i starten, så det ikke brænder på, men ret hurtigt vil champignonerne afgive væske, og det er derfor ikke nødvendigt at tilføre yderligere vand eller olie.

Champignoner, løg og hvidløg skal steges, indtil vandet er fordampet, og champignonerne er blevet til fnuller. Det tager cirka 15 minutter. Derefter tilsættes de øvrige ingredienser samt de kogte linser.

Imens linserne koger, og champignoner og løg steger, kan man med fordel begynde at lave bechamelsovsen: Put kokosmælk i en gryde sammen med bouillon og muskatnød. Når sovsen koger, skal den jævnes, så den får en tykkere konsistens. Si majsstivelsen i sovsen lidt efter lidt. Rør godt rundt i sovsen imens, for at forhindre at den klumper. Alternativt kan man opløse majsstivelsen i lidt vand og tilsætte den til sovsen under omrøring.
Smag til med salt og peber, når sovsen har den rette konsistens.

Når begge sovser er færdige, skal lasagnen lægges sammen med fire lag lasagneplader. Opskriften passer til et fad med målene 24 x 33 cm og en højde på 6 cm. Start med at lægge et lag lasagneplader i bunden. Læg derefter 1/3 af linsesovsen ovenpå. Læg så et lag lasagneplader, derefter 1/3 linsesovs, lasagneplader igen, den sidste 1/3 linsesovs og derefter lasagneplader. Bechamelsovsen fordeles udover det sidste lag lasagneplader.

Bag lasagnen ved 200 grader i 30 minutter. Brug gerne varmluftovn, da det vil gøre lasagnen lidt brun på toppen.

Lasagnen har godt af at køle en smule af inden serveringen. Lad den gerne stå på køkkenbordet op til 1 time, imens du forbereder tilbehøret, klarer opvasken eller leger med dine børn 😉 (Ja, den er stadig varm efter en time på køkkenbordet).

Server eksempelvis lasagnen sammen med salat og ovnbagte kartofler, nu hvor ovnen alligevel er varm.

Untitled-1

Foto: Jesper Glyrskov

Advertisements

2 kommentarer (+add yours?)

  1. Lene Pia Hansen
    Nov 02, 2016 @ 20:18:44

    Mia for pokker – det smager himmelsk!! Har brug belugalinser 🙂

    Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: