Tanker om 2016 og årets veganske priser

Mad med Medfølelse, Danmarks veganske forening, har for første gang afholdt vegansk prisuddeling. Det skete i weekenden i forbindelse med deres årlige Vinterfest. Prisuddelingen havde til formål at hylde og fejre alle de gode veganske initiativer samt dem, der har gjort en ekstra indsats for at fremme det veganske budskab i 2016.

Jeg modtog prisen som Årets veganer og Årets veganske udgivelse for min kogebog Vegansk velvære.  Jeg er helt vildt glad for og stolt over at have modtaget de to priser. Det er en stor ære og anerkendelse for mit arbejde med at udbrede det veganske budskab. Tusind tak til alle jer, der har stemt på mig!

16112896_1235095636584606_8319514282936714425_o

2016 har været et rigtig godt år for veganismen! Der har været meget fokus på veganisme i medierne, der er kommet nye veganske produkter på markedet, der er kommet nye veganske spisesteder, og der er kommet mange flere medlemmer i de veganske grupper på Facebook, hvilket alt sammen vidner om den positive udvikling, der er i gang.

For mig personligt har 2016 også været et år præget af veganisme på flere fronter. I april udkom min første kogebog Vegansk velvære, og jeg var på udgivelsesdagen i Go’morgen Danmark og lave mad. billede-4Det var en rigtig sjov og anderledes oplevelse, og skulle jeg få mulighed for det igen, siger jeg ikke nej. Derudover var jeg i løbet af foråret og sommeren i et væld af medier, bl.a. en artikel på DR’s hjemmeside, hvori jeg fortalte om vores veganske livsstil hjemme hos mig. Artiklen blev læst af tusindvis af mennesker og medførte livlig debat på de sociale medier. I maj bragte Politiken en stor artikel med fire af mine opskrifter under overskriften “Det er slet ikke så svært at være veganer.” Avisen Økologi & Erhverv bragte også en super god artikel under overskriften “Mia vil slippe husdyrene fri,” hvori jeg beskrev de etiske problemer, der er ved at spise animalske produkter. I maj var min kogebog månedens bog hos Gyldendals bogklub Sundt liv, hvor den blev sendt ud til 2000 mennesker. Jeg har desuden deltaget i et indslag om veganisme i TV-avisen, og  i sommers medvirkede jeg i en livsstilsartikel i bladet Fit Living, hvor jeg fremhævede veganisme som en sund livsstil. For bare at nævne nogle af de medier, jeg har været så heldig at medvirke i.

dr2Der er også blevet taget overvældende godt imod min kogebog Vegansk velvære! Folk har været så positive og anbefalet min bog vidt og bredt. I har delt utallige madbilleder på Facebook og Instagram af mad I har lavet efter mine opskrifter. Hver eneste gang bliver jeg super glad. Tusind tak! Bogen er allerede blevet trykt i 4 oplag, udover de 2000 til Gyldendals bogklub, og lige inden jul var der krise, fordi bogen var udsolgt de fleste steder. Jeg modtog beskeder fra flere, som ville købe op til tre eksemplarer, fordi den skulle gives til familien i julegave. Også på bibliotekerne findes den. Vegansk velvære kan lånes på 100 biblioteker i Danmark, og den er udlånt på stort set alle bibliotekerne flere måneder frem. I Slagelse er den åbenbart ret populær, for der er den først ledig igen om 2 år, eller også er det, fordi de kun har ét eksemplar 😉 pexels-photo-66627

2016 var også året, hvor jeg blev færdiguddannet som jurist. Jeg skrev speciale indenfor dyreret. Der er ellers ikke noget fag, der hedder “dyreret” på Københavns Universitet, men min vejleder og jeg blev enige om, at det var på tide at gøre det til et selvstændigt emne. Jeg skrev om reglerne i landbruget og sammenholdt dem med de indledende bestemmelser i dyreværnsloven. I dyreværnslovens lyder det som om, at dyr i Danmark har det skønt, for de skal bl.a. beskyttes mod smerte og lidelse, de skal ligefrem behandles omsorgsfuldt, og der skal tages hensyn til deres adfærdsmæssige behov, og de skal have den fornødne bevægelsesfrihed. Det lyder jo meget godt. Men virkeligheden er en anden. I det danske landbrug er det meste af det, der foregår, legaliseret dyremishandling. Jeg kan bl.a. nævne fikserede søer, kastration og halekupering uden bedøvelse, kyllinger der får trædepudesvidniner af at stå i deres egen afføring hele livet, kyllinger der ikke kan gå normalt pga. fremavlet overdreven vækst, kalve der bliver taget fra deres mødre kort tid efter fødslen, unormal adfærd som halebid og hakken pga. frustrationer og mangel på stimuli. Lange dyretransporter, smertefulde produktionssygdomme. Alt for korte, lidelsesfulde liv uden bevægelsesfrihed, uden dagslys og uden frisk luft.

capturepolitikenDyrene er og bliver min motivation for at udbrede veganisme. De er levende, følende væsener, og de er ikke vores til at udnytte. Uanset om de har haft det godt eller skidt i løbet af deres liv, er de ikke vores, og vi har ikke ret til at tage livet fra dem. Al den lidelse, som dyrene udsættes for i Danmark og andre steder, er fuldstændig unødvendig og uretfærdig. Vi kan spise planter, og vi kan leve sunde og gode liv. Og det er netop derfor for, at jeg har startet min madblog og sidenhen skrevet en kogebog. Mit mål er at udbrede det veganske budskab, og jeg vil vise folk, at det kan være både nemt og lækkert at vælge den kærlige, veganske livsstil. Derudover vil jeg med mit eget positive eksempel og erfaring med veganske børn vise, at veganisme er en livsstil, der passer til alle aldre.

go-vegan

Året 2016 har for mit vedkommende også budt på forskellige former for dyreretsaktivisme, og jeg er så småt kommet i gang med at undervise i vegansk madlavning. Der er meget, vi kan gøre for at udbrede veganisme, og jeg vil opfordre jer alle til gøre noget. At netværke med andre veganere har også stor betydning, for det gør det både nemmere og sjovere at være veganer, og sammen står vi stærkere. Der er ingen tvivl i mit sind om, at det går i én retning, og det er fremad. Flere og flere mennesker får øjnene op for dyrenes lidelser i landbruget, men også hvilke konsekvenser kødspisning har for vores planet i form af bl.a. forurening, ressourcespild, udledning af drivhusgasser, ødelæggelse af havmiljøet med mere (se bl.a. dokumentaren Cowspiracy på Netflix). Atter andre får øjnene op for de sundhedsmæssige fordele, der er ved at spise en sund vegansk kost, og hvordan en sådan kost kan nedsætte risikoen for en lang række livsstilssygdomme og øge chancerne for et langt og sundt liv (læs bl.a. bogen Den plantebaserede kost).

img_1395Dette år vil også byde på meget mere veganisme for mig. Jeg arbejder til hverdag på min anden kogebog, som bliver en vegansk kage- og dessertkogebog, og derudover vil jeg deltage i aktivisme, og jeg håber på at få lov til at undervise mere i vegansk madlavning. I sidste uge var jeg ude på en skole og snakke med 7. og 8. klasses-elever om vegansime, og jeg underviste dem i madlavning. Det var en rigtig god oplevelse og rart at få lov til at oplyse de unge og svare på deres interesserede spørgsmål.

 

Endnu en gang tusind tak, fordi I har stemt på mig i forbindelse med den veganske prisuddeling. Jeg vil fortsat gøre mit bedste for at udbrede den veganske levevis. Og tak til alle jer, der også arbejder på at gøre verden til et bedre sted ❤

pexels-photo

 

Advertisements

3 kommentarer (+add yours?)

  1. Kirstine
    Jan 23, 2017 @ 15:12:22

    Du er så sej, Mia! Tillykke med titlen og tak for al den inspiration.

    Svar

  2. Karin
    Jan 24, 2017 @ 07:08:59

    Tak for alt det du gør for dyrene. Du er til stor inspiration! Tillykke med priserne, de er velfortjente 🙂

    Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: