Tomatsovs med linser og grønkål

Her kommer endnu en af mine hverdagsfavoritter, som jeg laver cirka en gang om ugen. Hos os rækker sovsen til to dage – den ene dag spiser vi den med brune ris, og den anden dag spiser vi den med pasta. Den er virkelig nem og hurtig at lave – der er med vilje intet, som skal hakkes eller steges. Ingredienserne skal bare op i en gryde og koge. Og behøver jeg at sige, at retten både er sund og smager rigtig godt? Nu har jeg sagt det, for det passer 🙂

Som bonusinfo kan jeg fortælle, at linser indeholder masser af proteiner og mineraler, bl.a. jern, magnesium og zinc. Linser indeholder også meget folinsyre, som er særligt vigtigt i starten af en graviditet. Grønkål er også super sundt, og det er en af de fødevarer, som vi gerne spiser hver dag på den ene eller den anden måde. Grønkål er bl.a. rig på vitamin A, vitamin K og calcium. Kilde: Cronometer.

Det kan være, at jeg lige skal nævne, at man ikke behøver at gå op i sundhed for at være veganer. Spiser man nogenlunde varieret, skal man nok få, hvad man har brug for. Ernæring er bare min personlige interesse, som jeg har lyst til at dele med jer. Og nu til opskriften:

IMG_3975.resized

Giver 3 liter tomatsovs

Ingredienser:
300 g grønne linser
200 g frossen grønkål (eller spinat)
200 g frosne majs
3 dåser hakkede tomater
1 dåse tomatpuré (140 g)
1 dåse kokosmælk
2-3 tsk. salt
1 tsk. paprika
½ – 1 tsk. chilipulver
1 tsk. sukker
1 spsk. citronsaft
evt. en håndfuld hakket persille eller basilikum

Fremgangsmåde:
Skyl linserne og put dem i en stor gryde. Kog dem i rigeligt vand i 23-25 minutter.

Når linserne er færdige med at koge, hæld da vandet fra og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Lad sovsen koge et par minutter og smag til med ekstra salt og krydderi.

Servér eksempelvis sovsen sammen ris, pasta, bulgur eller quinoa.

IMG_3969.resized

17 kommentarer (+add yours?)

  1. kallehaugerne
    jan 22, 2015 @ 23:54:31

    Hvis det er frisk grønkål man bruger, hvor mange blade passer så? Skal jeg bare veje 200 gram af ?

    Svar

    • miasommer
      mar 27, 2015 @ 12:27:38

      Jeg ved ikke, hvor mange blade 200 gram svarer til, men prøv at veje det af. Det fylder meget, når det er friskt, men når det bliver tilberedt, falder det sammen og fylder meget mindre.

      Svar

  2. Nille
    jan 23, 2015 @ 14:41:42

    Hej Mia, vil altså lige fortælle dig, at det er din fortjeneste, at jeg er begyndt at spise mere vegetarisk. Endeligt har jeg fundet vegetariske retter og pålægsopskrifter, som virkeligt SMAGER af noget. Tusind tak, du er super god til det! Venligst, Nille

    Svar

  3. Jane
    feb 06, 2015 @ 12:35:07

    Hej Mia. Mmm, den lyder nem og lækker – skal helt sikker prøves! Når du skriver “en dåse kokosmælk”, er det så en stor eller lille dåse? Jeg er ligeledes i tvivl i en af dine opskrifter på grøntsagslasagne, hvor der skal 3 dåser kokosmælk i?

    Svar

    • miasommer
      mar 02, 2015 @ 18:42:49

      Jane, jeg bruger altid de store dåser, altså dem på 400 ml 🙂 I lasagnen kan man dog godt nøjes med to dåser og tilføje 400 ml vand eller neutral sojamælk, hvis man vil have det mindre fedt.

      Svar

  4. alexmadsen1
    mar 07, 2015 @ 17:48:55

    Hej Mia, jeg vil bare sige tak for en rigtig god blog, som jeg finder meget inspiration i. Hilsen Alex

    Svar

  5. Pernille
    jun 18, 2015 @ 14:26:51

    Hej, har du prøvet at fryse sovsen? Er den egnet til dette? 🙂

    Svar

  6. Helle
    sep 15, 2016 @ 14:04:15

    Hvor køber jeg grønne linser? Dem er jeg endnu ikke stødt på? Jeg har kun røde linser. Kan de mon bruges? Og hvad er forskellen. På forhånd tak.
    😊

    Svar

    • miasommer
      sep 23, 2016 @ 11:05:55

      Du kan købe grønne linser hos grønthandlere og i større supermarkeder. De skal koges lidt længere end røde linser og er mere faste i konsistensen.

      Svar

      • Helle
        sep 23, 2016 @ 12:22:49

        Hej igen Mia. Tak for svar, men var heldig at finde et sted i sidste uge der solgte grønne linser og jeg lavede retten. Men: jeg kunne ikke li den. Heller ikke min søn. Rigtig ærgerligt. Så jeg endte med at måtte smide hele den store portion ud. Det er så heldigvis første gang jeg er stødt på en vegansk ret, jeg ikke kunne li. Men det havde en virkelig underlig ubestemmelig smag. Nærmest besk /bitter. Prøvede med ekstra sukker og kokosmælk og fløde, men intet hjalp.

      • miasommer
        okt 05, 2016 @ 08:21:07

        Det er jeg da ked af at høre, men det kan nok ikke undgås, at man indimellem støder på noget, som man ikke kan lide. Mine børn kan godt lide retten 🙂

  7. Rosemarie Kløve
    okt 06, 2016 @ 04:53:33

    Jeg vil gerne lave denne ret tomatsovs med grønkål. Men du skriver kun hvad man gør med linserne. Hvad gør man med resten af ingredienserne??.

    Svar

    • miasommer
      okt 13, 2016 @ 08:04:00

      “Når linserne er færdige med at koge, hæld da vandet fra og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Lad sovsen koge et par minutter og smag til med ekstra salt og krydderi.” 🙂

      Svar

  8. Helgi Magnusson
    maj 07, 2018 @ 17:51:23

    Tak for din opskrift. Det smagte rigtig godt og nu har vi til et par dage 🙂

    Svar

Skriv et svar til miasommer Annuller svar