Risalamande

Har man fravalgt mælkeprodukter af den ene eller den anden årsag, betyder det ikke, at man behøver at gå på kompromis med julemaden af den grund. Jeg har serveret denne risalamande for mange forskellige personer, og jeg har kun fået positive tilbagemeldinger. Den generelle kommentar er, at den smager som normal risalamande. Jeg kan ikke selv huske, hvordan “normal” risalamande smager, men jeg er i hvert fald vild med denne her. Som barn kunne jeg ikke lide risalamande, men først da jeg lavede min egen veganske risalamande, indså jeg, hvor skøn en dessert det er – og nu kan jeg sagtens finde på at lave den, selvom det ikke er jul.
Har du planer om at servere denne risalamande for din kødspisende og mælkedrikkende familie, er der er god chance for, at de ikke engang vil lægge mærke til, at de har fået en sundere og mere medfølende udgave af den traditionelle juledessert 🙂

img_5929

Til 5-6 personer

Ingredienser:
150 g grødris
1 liter vand*
100 g sukker
75 g mandler
1 brik sojapiskefløde (250 ml)**
3 tsk.vaniljesukker

*Plantemælk, såsom rismælk, mandelmælk eller sojamælk kan også bruges, men resultatet bliver ligeså godt med vand, og derfor er det unødvendigt at bruge penge på plantemælk. Hvis du bruger plantemælk alligevel, bør du nedjustere mængden af sukker, da risalamanden risikerer at blive for sød.

** Piskefløden fra Alpro er rigtig god. Den kan bl.a. købes i Irma, nogle SuperBrugsen og andre store supermarkeder. Se sidste billede.

Fremgangsmåde:
Først koges risengrøden i god tid, så den kan nå at køle helt af, inden den skal laves til risalamande. Kog grødris, vand og sukker. Grøden skal koge 30-40 minutter ved svag varme. Sørg for at røre i grøden ofte, så den ikke brænder på.

(Alternativt kan du koge risengrøden under dynen: lad blandingen koge et par minutter under omrøring. Læg derefter låg på gryden og stil den ind i sengen. Pak gryden godt ind i et par dyner og lad den stå i en time. Risengrøden “koger” færdigt i sengen – fordelen er, at det er strømbesparende og nemt, da det ikke er nødvendigt at røre i gryden undervejs. Efter en time (eller længere) stilles risengrøden tilbage på kogepladen, hvor den koges op, til den har den ønskede konsistens.)

Risengrøden kan laves til risalamande, når den er kølet helt af. Kog mandlerne i et par minutter, og lad dem ligge i kogevandet i 10 minutter. Derefter er det let at smutte skallen af dem. Hak derefter mandlerne, eventuelt i en minihakker.
Pisk sojafløden i 5-10 minutter, indtil den bliver til flødeskum.
Bland risengrød, mandler, flødeskum og vaniljesukker. Tilsæt eventuelt mere vaniljesukker, hvis den skal smage mere af vanilje og være sødere.

Servér risalamanden med kirsebærsovs og eventuelt hakkede mandler eller hakket chokolade på toppen.

(Jeg har tidligere lavet risengrøden med 200 g grødris, men den kunne godt blive lidt tør, så det var nødvendigt at tilsætte ekstra fløde. Dette problem er løst ved at nedjustere mængden af grødris.)

img_5903

img_5835

 

 

Alpro-cuisine-250ML-DK_316x618 copy

Reklamer

27 kommentarer (+add yours?)

  1. Kirstin Rosenkilde
    dec 05, 2014 @ 21:30:48

    Hvad gør os, der ikke kan tåle soyaprodukter? Nogen forslag til andet end piskefløde?

    Svar

  2. Marco Bellacci
    dec 06, 2014 @ 09:46:47

    Kære Mia.

    Den ser både lækker og nem ud.
    Hvor “sikker” vil du vurdere at den er, hvis den skal serveres for familien som er til mælk og fløde?
    Skal på juletur med familien og kunne godt finde på at lave denne. Men den skal være ret sikker 🙂

    Mvh. Marco.

    Svar

    • miasommer
      dec 06, 2014 @ 10:49:22

      Hej Marco. Jeg vil mene, at den er ret “sikker.” En af mine veninder sagde, at den smager meget som traditionel risalamande, og jeg har selv tænkt mig at servere den for min kødspisende familie juleaften. Hvis du laver den for familien, må du meget gerne fortælle, hvordan det gik 🙂

      Svar

  3. Veronica
    dec 06, 2014 @ 14:56:18

    Wow det ser lækkert ud! Smager den næsten identisk med den traditionelle risalamande? Jeg overvejer kraftigt at lave din risalamande til juleaften! Min far elsker risalamande, så jeg er virkelig på udkig efter en risalamande som smager næsten identisk som den traditionelle, så jeg kan overbevise min far og andre om, at vegansk mad rocker!

    Svar

  4. Marco Bellacci
    dec 08, 2014 @ 12:26:38

    Kære Mia. Tak for svaret :).

    Ok, jeg vil prøve. De har godt af at prøve hvad det vil sige at være “test dyr”.. Hehe, spøg til side :).

    Forstår godt hvis det ikke kommer mig ved, men man bliver jo lidt nysgerrig når man følger dig… Du skriver “min kødædende familie”.. Er din mand og dine børn også kødspisere?

    Kram og god dag 🙂

    Svar

  5. Ursula
    dec 06, 2015 @ 18:05:00

    Det er første gang, jeg skal lave risalamande 🙂 Kan jeg lave den om formiddagen med piskefløde osv, så den stadig er lækker om aftenen?

    Svar

    • miasommer
      dec 14, 2015 @ 15:45:54

      Det kan du godt, men den bliver mere tør, jo længere tid du laver den i forvejen. Hvis den skulle blive for tør, kan du dog sagtens blande lidt ekstra flødeskum eller almindelig plantefløde i 🙂

      Svar

  6. Diana
    dec 15, 2015 @ 13:18:40

    Måske et dumt spørgsmål… Hvornår blander jeg sukkeret i?

    Svar

  7. Eva Lønborg
    nov 25, 2016 @ 11:17:32

    Findes der et alternativ til soya flødeskum?

    Svar

  8. Caroline
    nov 29, 2016 @ 16:10:01

    Kan man undlade at koge risengrøden med sukker? Jeg tænker i stedet at tilsætte friske vanillestænger, og så tilføje vanillesukker sammen med de resterende ingredienser når den skal laves til ris ala mande 🙂

    Jeg mener at Oatly (som forhandles i Irma), har lavet en flødeskum som er lavet på havre, som navnet indikerer. Bare til de nysgerrige:)

    Svar

    • miasommer
      dec 07, 2016 @ 09:16:48

      Du kan godt koge grøden uden sukker og med vaniljestænger i stedet for, men du bliver nok nødt til at tilsætte noget sukker bagefter, da risalamanden ellers ikke bliver sød nok. Det er selvfølgelig en smagssag, hvor sød den skal være, men den smager ikke af ret meget, hvis man undlader sukker 🙂
      Tak for tippet!

      Svar

  9. Sarah
    dec 04, 2016 @ 08:29:24

    Hej Mia
    Prøv lige at hør her! Denne her risalamande smager BEDRE end den originale version! Jeg er helt vild med den! 🙂 og jeg er ikke veganer.
    God jul
    Hilsen Sarah

    Svar

  10. Eva
    dec 19, 2016 @ 14:37:00

    Du har ret. Den smager faktisk meget bedre end den med mælk og fløde i

    Svar

  11. Conny
    dec 21, 2016 @ 15:05:02

    Din bog er udsolgt, det er ok. men tak for de dejlige opskrifter, det har hjulpet mig meget, i år skal jeg for 1. gang lave vegansk julefrokost 🙂

    Svar

  12. Anders
    dec 24, 2016 @ 14:43:03

    Mange tak for en fantastisk lækker og nem opskrift ❤
    Lavede grøden på vand og den blev mega lækker! Serverede den derefter til en julefrokost og alle kødspiserne var vilde med den og sagde at den var bedre end den med dyr i. Det kan kun gøre mit veganske hjerte glad og forhåbningsfuld på en bedre verden ☺

    Svar

  13. Trackback: Nøddesteg | Mia Sommer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: