Vegansk kødpølse

Der har i løbet af de sidste par uger floreret billeder af veganske kødpølser på Facebook, og folk har været meget begejstrede. Normalt bruger jeg ingen specielle ingredienser i min madlavning, men jeg var godt nok nysgerrig efter at prøve at lave min egen kødpølse, så da jeg alligevel skulle bestille varer fra Tyskland, købte jeg også gærflager og agar agar. Gærflager er inaktivt og næringsrigt gær, der efter sigende giver sovser en osteagtig smag, og agar agar er en vegetabilsk form for gelatine, der er fremstillet af udtræk fra alger. Begge dele kan købes i helsekostbutikker i Danmark, men jeg købte mine fra denne tyske hjemmeside. De leverer gratis til Danmark, hvis man bestiller for over 90 euro. Jeg køber sojamælk og Streich (smørepålæg) derfra, fordi det er meget billigere end i Danmark, og agar agar og gærflager er ligeledes meget billigere der.

Den oprindelige opskrift har jeg herfra. Den prøvede jeg for et par dage siden, og jeg var ikke helt vild med den. Min kæreste kunne slet ikke lide den. Så jeg besluttede mig for at lave min egen version, og den blev betydeligt bedre. Min kæreste gav den 7,5 ud af 10 point, som han sagde, og jeg synes også, at den smager godt. Den er også nem at lave, når man har ingredienserne. Min datter på 3 år er vild med den, og jeg glæder mig til at give hende den med på madpakken på mandag, for det bliver nok sjovt for hende at spise noget, der ligner de andres mad. Hun ved dog godt, at den ikke er lavet af kød, og hun kalder den glad “veganerpølse” 🙂

Jeg har tænkt mig at eksperimentere videre med veganerpølser i forskellige versioner, men her får I min foreløbige opskrift.

Følg mig gerne på Facebook for mere vegansk inspiration: http://www.facebook.com/miasommervegansk

IMG_4226.resized

Til to glas

Ingredienser:
1 dåse kikærter (240 g kogte)
4 dl vand
50 g tahin
50 g rå rødbede
½ dl gærflager
2 spsk. agar agar
1 spsk. citronsaft
2 fed hvidløg
2 tsk. salt
1 tsk. oregano

Fremgangsmåde:
Put alle ingredienser i en foodprocessor undtagen oregano. Blend det i nogle minutter, til det er en helt ensartet masse. Put det op i en gryde og tilsæt oregano.

Lad massen koge under omrøring i cirka 7 minutter. Det er vigtigt at røre rundt fra start til slut, så det ikke brænder på. Hæld derefter massen over i glas, der kan tåle varme. (Jeg bruger to almindelige varmefaste glas fra Ikea.)

Lad pølserne køle helt af, hvorefter de nemt kan lirkes ud af glasset med en kniv langs siden. Skær pølsen i tynde skiver og brug skiverne som pålæg.

(Jeg ved endnu ikke, om pølserne er egnede til at fryse. Skriv gerne i en kommentar, hvis I ved det).

 

IMG_4199.resized

IMG_4204.resized

IMG_4215.resized

 

Advertisements

31 kommentarer (+add yours?)

  1. Johanna
    Apr 16, 2016 @ 18:40:22

    Hej Mia. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave den kødpølse. Men hvad kan jeg bruge, hvis sesam (tahine) ikke er muligt?

    Svar

  2. Janne
    Apr 17, 2016 @ 07:26:05

    Hej Mia.

    Jeg har med interesse læst i din blog og vil anskaffe bogen. Jeg skriver her, fordi jeg lige vil spørge, om du faktisk anvender kikærter på dåse? Jeg troede, du lavede al din mad mad fra grunden, og dåser er vel ikke sunde? Eller kender du til dåser, der er ok? Hvis ja, er jeg nysgerrig efter at høre hvilke.
    Ellers super spændende opskrift.

    Svar

    • miasommer
      Apr 21, 2016 @ 10:25:16

      Hej Janne

      For det meste udbløder og koger jeg selv bønner og kikærter, men i en snæver vending bruger jeg dem på dåse. Jeg forsøger at lave mine opskrifter, så mængden af bønner eller kikærter svarer til hele dåser, så det er nemmere for mine læsere at bruge opskrifterne, hvis nu de ikke lige har fået udblødt og kogt bælgfrugter. Det er jo lidt tidskrævende, eller det kræver i hvert fald planlægning. Jeg tror, at det er okay at bruge dåser i mindre omfang, men jeg ved ikke så meget om det.

      Svar

  3. Anne
    Apr 18, 2016 @ 15:00:43

    Det ser spændende (og nemt) ud. Jeg vil prøve den til ungernes madpakke. Det ville være fantastisk hvis de kan lide den.

    Svar

  4. Gittoh
    Apr 20, 2016 @ 14:12:23

    ej hvor virker det smart og nemt! 🙂 og hvor ser det sjovt ud med glasset

    Svar

  5. Henrik Hindby
    Apr 20, 2016 @ 15:27:01

    Hvad er agar agar, og kan det mon undværes?

    Svar

  6. Tenna
    Apr 23, 2016 @ 04:56:10

    det må prøves:) ved du ca hvad holdbarheden er?

    Svar

  7. Birthe
    Apr 24, 2016 @ 08:12:25

    Hej Mia Jeg har prøvet at fryse en af mine første kødpølser. Det ændrede ikke konsistensen nævneværdigt. Min erfaring er, at de kan holde sig ca 4 dage i køleskabet. Tak for dine mange skønne opskrifter!,

    Svar

  8. Katrine
    Apr 25, 2016 @ 17:31:02

    Min minihakker er for lille til et projekt som dette, så hvor flydende bliver massen cirka? Som i kan det laves i Nutribullet eller stavblender? 🙂

    Svar

  9. Trine
    Apr 25, 2016 @ 23:28:06

    Hej Mia, lavede ‘ kødpølse’ i weekenden og jeg synes det er vildt så tæt på den er på kødpølse som jeg husker den, kom måske for meget rødbede i, men farven er flot. Super nem opskrift og skal klart laves igen – tak for det 🙂

    Svar

  10. Randi
    May 21, 2016 @ 17:34:02

    nu bliver jeg i tvivl. Skal kikærterne drænes ??

    Svar

  11. Mette
    Jul 25, 2016 @ 11:21:20

    Hej Mia,

    Kan man bruge noget andet end agar agar? Det er lidt svært at få fat på. Måske loppefrøskaller eller lign.? Og i fald af, at man kan, hvor meget skal jeg så tilsætte? vh Mette

    Svar

    • miasommer
      Aug 29, 2016 @ 11:30:34

      Jeg tror ikke, at man kan erstatte agar agar i denne opskrift, da det er ret vigtigt for konsistensen. Man kan købe agar agar i Meny eller helsekostforretninger.

      Svar

  12. Michelle
    Sep 01, 2016 @ 09:44:09

    Hej Mia. Nu har jeg været inde og lure på den tyske hjemmeside du skriver om. og jeg kan ikke se at agar agar er billigere dernede.
    bagebixen.dk har den til 40 kr for 50 g.
    men jeg kan godt se at gærflagerne er billigere, ca halv pris.
    Men det er også meget at skulle bestille for 90 euro synes jeg.
    Er der andre ting som er gode at købe dernede fra?
    Hilsen Michelle. (som snart giver sig i kast med denne opskrift)

    Svar

    • miasommer
      Sep 12, 2016 @ 08:42:58

      Den, jeg plejer at købe, koster 76 kr. for 100 gram. De helskekostbutikker, som jeg har kigget på, sælger gerne 50 gram for over 50 kr. Men ja, det er da en god pris hos Bagebixen. Måske er agar agar ved at blive billigere, fordi flere køber det 🙂 Vi plejer også at købe alpro plantemælk, tandpasta, vegansk lys chokolade, chiafrø, streich (sandwichspread) fra den tyske hjemmeside, så vi har ikke noget problem med at komme over 90 euro 🙂

      Svar

  13. Rana
    Oct 11, 2016 @ 17:20:17

    Nu spørger jeg sikkert dumt men i håb om, at du har prøvet forskellige slags tahine- er smagen på det forskellig alt efter hvilket mærke man køber? Smager nogle feks stærkere end andre?
    Min mor køber det i store bøtter fra grønthandlere (udelukkende til brug i humus) og jeg bryder mig ikke rigtigt om smagen. Men tænker jeg vil investere i de små glas i supermarkederne hvis de er bedre 🙂
    Hvad der smager godt er selvfølgelig subjektivt, men hvis der er variation i smagen så prøver jeg helst opskriften med en anden type ^_^

    Svar

    • miasommer
      Oct 13, 2016 @ 07:53:53

      Ja, der er forskel på tahins smag 🙂 Jeg køber normalt tahin fra Urtekram, og jeg bryder mig ikke om smagen i sin rene form, men når jeg f.eks. bruger tahin i hummus og i denne pølse, så kan jeg godt lide det. Det smager heller ikke igennem, men passer bare ind som en helhed med de andre ingredienser 🙂

      Svar

  14. Pia nielsen
    Oct 22, 2016 @ 09:51:57

    Hey Mia jeg prøvede i går at lave din kødpølse opskrift men den er stadig ikke stivnet? Hvor lang tid går der for dig før du kan skære den? Hvad kan der tænkes jeg har gjort fejl, da jeg har fuldt din opskrift?

    Svar

    • miasommer
      Oct 24, 2016 @ 08:04:32

      Den burde være stivnet, når den har stået hele natten i køleskabet. Kan det tænkes, at du ikke kogte blandingen længe nok eller tilsatte for lidt agar agar?

      Svar

  15. Mette
    Nov 02, 2016 @ 14:36:22

    …nu fik jeg prøvet kødpølsen og sikke en succes!! Jeg er godt nok imponeret over HVOR meget, den ligner en ægte kødpølse, både i udseendet og når man skærer i den (rødbeden farvede dog for meget, selvom jeg fulgte opskriften til punkt og prikke, så jeg vil halvere mængden næste gang). Den var super nem at lave. Jeg vil også næste gang tilsætte en masse ekstra frisk hvidløg, lidt røget paprika og lidt finthakket soltørret tomat, så den måske får en mere salami-agtig smag!! Jeg spiser den i tynde skiver (er vigtigt) med mayo og ristede løg eller italiensk salat 😄….faktisk kan man også med fordel halvere opskriften, da man får en ret stor portion ud ad det….

    Ps: Du bør kalde dette pletskud for Sommerpølse 👍👍

    Svar

  16. Maria
    Nov 12, 2016 @ 17:08:27

    Gærflager? Hvad gør de og kan de erstattes?

    Svar

  17. Trackback: Hvad er agar agar?
  18. Sofia
    Jan 31, 2017 @ 11:44:02

    Man kan købe bilige agar- agar pulver i asiatiske foratninger. En pakke 25g for 15kr.
    Pølser og oste med agar er ikke egnede til at fryse. Det ved jeg af min erfaring.
    Men smøreoste som har været i fryseren kan efter en kort opkogning bliver gode igen, dvs konsistensen bliver ensartet igen.

    Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: