Hindbærmoussekage

Denne hindbærmoussekage smager himmelsk! Jeg har længe haft lyst til at lave noget med hindbærmousse, men jeg kunne ikke helt knække koden til, hvordan det skulle lade sig gøre. Normalt bruger man gelatine for at gøre moussen fast, men da gelatine laves af dyrs sener, knogler og hud, var det selvfølgelig ikke en mulighed (jeg beklager, hvis I har mistet appetitten).

Da jeg for nylig købte agar agar, var jeg spændt på at afprøve mine idéer. Agar agar er nemlig en vegetabilsk form for gelatine, som er lavet af udtræk fra alger. Eneste ulempe er, at det skal købes i en specialbutik (helsekost) eller bestilles hjem fra nettet, og så er det lidt dyrt. Men når først man anskaffer sig det, finder man ud af, at det er både nemt at bruge og rækker langt. Jeg har købt min portion agar agar fra denne tyske hjemmeside, som leverer gratis til Danmark ved køb for over 90 euro. De har en del veganske varer, som er betydeligt billigere end i Danmark, inklusiv agar agar, så jeg bestiller jævnligt derfra, og så er det jo rart at få sine varer leveret til døren.
Som sagt smager denne kage himmelsk med syrlig-sød hindbærmousse og fyldig chokoladebund. Prøv den!

IMG_4388.re

Til cirka 6 personer

Ingredienser:
Mousse:
250 g frosne hindbær
3 spsk. sukker
2 tsk. agar agar*
1 brik sojapiskefløde (250 ml)**

Kagebund:
150 g mandler
50 g havregryn
2 spsk. kakao
1 tsk. vaniljesukker
150 g bløde dadler (almindelige dadler, der ikke er tørrede)

* Vegetabilsk gelatine, der kan købes i Meny, helsekostforretninger eller på nettet.
* Jeg bruger den fra Alpro. Kan købes i de fleste større supermarkeder, f.eks. Irma, Meny og Føtex eller hos nemlig.com

Fremgangsmåde:
Put de frosne hindbær i en gryde. Lad hindbærene tø op ved svag varme under omrøring. Skru op for varmen, når hindbærene er begyndt at tø op. Når de er tilpas smattede, skal de presses igennem en si, så kernerne bliver siet fra. Put derefter hindbærmassen tilbage i gryden og tilsæt sukker og agar agar. Lad det koge i 2-3 minutter, imens du rører rundt.

Sæt hindbærmassen til side og pisk sojapiskefløden i en skål. Brug en el-pisker eller køkkenmaskine og pisk flødeskummet så stift, som det kan blive. På pakken står der 2 minutter, men det skal nærmere piskes i 5-10 minutter.

Bland derefter den lune hindbærmasse sammen med flødeskummet og sæt på køl.

Lav derefter kagebunden: Blend mandler, havregryn, kakaopulver og vaniljesukker i en foodprocessor, til mandler og havregryn er finthakkede. Fjern stenene fra dadlerne og blend dem med i foodprocessoren, indtil det er en smuldrende, finthakket masse.

Put bagepapir i bunden af en lille springform på 20 centimeter i diameter. Fordel kagebunden ud over bunden med fingrene. Glat massen ud og put derefter hindbærmoussen ovenpå i et glat og jævnt lag. Sæt kagen på køl og nyd den, når den er helt afkølet. Pynt den eventuelt med friske hindbær og spiselige blomster.

(Edit: Jeg har tidligere skrevet, at det ikke er nødvendigt at si kernerne fra hindbærene, men jeg synes, at det giver et bedre resultat, når man gør det, og derfor har jeg nu ændret min fremgangsmåde. Jeg har desuden ændret i opskriften, så bunden ikke længere indeholder kokosolie, da jeg synes, at det er unødvendigt.)

IMG_4403.re

IMG_4367.re

Advertisements

50 kommentarer (+add yours?)

  1. Anette Nøddelund
    apr 28, 2016 @ 12:06:45

    Ih,hvor det lyder lækkert og inspirerende. Tak!

    Svar

  2. Isabella
    apr 30, 2016 @ 10:31:23

    Hvilken konsistens skal hindbærmassen have efter den har kogt?

    Svar

  3. Marie
    apr 30, 2016 @ 20:12:56

    Hej mia. Det ser lækkert ud. Hvad er grunden til kokosolien? Tror du ikke massen bliver stiv nok uden?

    Svar

    • miasommer
      maj 17, 2016 @ 07:19:49

      Jeg har tilsat kokosolie i bunden for at gøre den lidt mere fast, men det er et forsøg værd at lave den uden, jeg har bare ikke nået det endnu 🙂

      Svar

      • Anna-Vera
        sep 09, 2016 @ 10:13:21

        Hov, jeg kan heller ikke se kokosolien nævnt længere hverken i ingredienslisten eller i instrukserne. Hvor meget var det? Jeg synes min kakao-dadel blanding virker for tør/smuldret uden. 🙂

      • miasommer
        sep 12, 2016 @ 08:33:29

        Jeg har ændret i opskriften, fordi jeg synes, at det er unødvendigt at putte kokosolie i. Jeg kan ikke huske, hvor meget jeg brugte før, men det var nok 2 spsk. Ellers kan man tilsætte lidt vand, hvis massen er for tør.

  4. Isabella
    maj 16, 2016 @ 14:01:39

    Uh hvor ser den lækker ud. Jeg tror jeg vil lave den i næste uge, når mine veninder kommer til min 18 års fødselsdag. Hvor længe skal den stå på køl?

    Svar

  5. Isabella
    maj 18, 2016 @ 16:27:46

    Jeg holdt fødselsdagen i dag og lavede kagebord med frisk frugt, den her, dine kanelstænger og dine daddelkugler, og det blev simpelthen så lækkert! Mine veninder og familie elskede det og sagde alle, at de fik nedbrudt nogle af deres fordomme om vegansk mad 🙂 Og jeg fik din kogebog i gave, så jeg skal rigtigt i køkkenet

    Svar

  6. Louise
    maj 20, 2016 @ 10:15:41

    Hejsa Mia, skal SÅ meget prøve denne kage 😋
    Men vil lige høre, kan den mon tåle frys? Skal nemlig en pokkers masse i dagene op til vi holder min datters fødselsdag, så for at indgå stress på dagen vil jeg prøve at lave så meget som muligt inden 👍🏻😉
    Mvh Louise

    Svar

  7. Linda
    maj 20, 2016 @ 16:07:55

    Tillykke med din 18 års, Isabella, og dejligt at de blev lidt mere åbne overfor veganisme. Jeg har snart 30 års fødselsdag, og overvejer også at lave nogle lækkerier her fra Mia’s fantastiske side. Tak for al din inspiration, Mia. Du er utroligt dygtig og virkelig spændende at følge med. Venlige veganer-kram herfra! 🙂

    Svar

  8. Elisabeth Í Flatabø
    maj 31, 2016 @ 12:58:10

    Er den mon god med jordbær i stedet? Jeg troede jeg havde hindbær i fryseren men det var jordbær 😀

    Svar

    • miasommer
      jul 15, 2016 @ 12:27:56

      Du kan godt bruge jordbær, men så vil jeg anbefale at stavblende dem lidt efter kogning, så der ikke kommer klumper i moussen. Jordbær koger nemlig ikke ud på samme måde som hindbær. Held og lykke 🙂

      Svar

  9. Maria
    jun 19, 2016 @ 06:32:20

    Hej mia,
    Tænker om man kan bruge kokosflødeskum i stedet?😊

    Kh Maria

    Svar

    • miasommer
      jul 15, 2016 @ 12:23:39

      Det vil nok ikke blive helt ligeså godt, da kokosflødeskum er mere kompakt og ikke ligeså luftigt. Men hvis du kan leve med det, så er det et forsøg værd 🙂

      Svar

  10. Tenna
    sep 06, 2016 @ 12:18:09

    Hej. Jeg har længe villet lave denne kage og nu skal det altså være 🙂
    Jeg vil høre til, om den kan laves nu, men først blive spist i morgen aften?
    Det jeg bekymrer mig om, er om moussen vil smatte ud/falde sammen eller andet træls grundet piskefløden efter 1,5 dag.

    Svar

  11. Tenna
    sep 07, 2016 @ 14:26:52

    jeg fandt ud af, at den nemt kan stå til dagen efter:)

    Men jeg har et andet spørgsmål, fordi min mousse ikke lykkedes særlig godt. Der var enten alt for meget flødeskum eller alt for lidt hindbær, så det smagte meget af flødeskum. Jeg siede kernerne fra, som også gjorde at hindbærmassen blev meget mindre. Bruger du flere hindbær, når du sier kernerne fra?
    En anden ting var, at hindbærmassen klumpede nede i flødeskummet – har du bud på hvorfor?

    Jeg vil gerne forsøge at lave den igen, fordi opskriften lyder ret simpelt og mega lækker. Bunden blev rigtig lækker – jeg tænker den også den kan bruges til at trille kugler af til jul:)

    Svar

  12. Anna-Vera
    sep 09, 2016 @ 09:19:04

    Kære Mia,

    Jeg vil lave denne lækre kage i dag men er i tvivl om din mænde agar agar. Er det flager eller pulver? Man plejer nemlig at bruge spiseskeer når der er tale om flager, men teskeer når det er pulver (altså der skal ca 3 x så meget flager som pulver for den samme gelleringseffekt). hvilken form bruger du?

    Mange hilsner,
    Anna-Vera

    Svar

  13. Christina
    sep 11, 2016 @ 09:00:37

    Er det tilladt at smage på kagen, inden den er lagt sammen? Jeg kunne ikke lade vær 😁😍

    Svar

    • miasommer
      sep 12, 2016 @ 08:27:47

      Det gode ved veganske kager er jo blandt andet, at man kan smage på kagedejen uden frygt for salmonella, så spis du bare løs 😉

      Svar

      • Christina
        okt 25, 2016 @ 18:26:26

        Det er jeg godt klar over 😉 Jeg mente nu mere i forhold til, at man jo nærmest når at hapse alt for meget, at der så slet ikke er nok til at lave kagen 😉

      • miasommer
        nov 08, 2016 @ 09:31:59

        Det har du selvfølgelig ret i. Jeg kan heller ikke lade være med at hapse lidt, når jeg laver den 🙂

  14. Trackback: Citronmoussekage med mandelbund - vegansk og glutenfri
  15. Trackback: Chokolademoussekage | Mia Sommer
  16. Mikaela
    nov 03, 2016 @ 07:09:42

    Kan man fryse den?

    Svar

  17. Anette
    dec 16, 2016 @ 15:45:03

    Hvis jeg ikke har nået at skaffe agar agar hvordan er forholdet så med husblas. Kender du noget til det? Jeg har nemlig tænkt mig at lave den til på søndag. Den ser bare så lækker ud😋

    Svar

  18. Amalie
    jan 27, 2017 @ 19:05:20

    Hej Mia

    Jeg vil prøve at lave kagen til min mors fødselsdag.
    Jeg tænkte dog måske at lave dobbelt portion af moussen og så endnu en “bund” som top (jeg laver bare vaniljelagkagebunde i stedet). Tror du det ville fungere eller ville moussen falde sammen pga. vægten?
    håber mit spørgsmål giver mening. Ps. den ser super lækker ud.

    Mvh. Amalie

    Svar

    • miasommer
      mar 02, 2017 @ 14:46:56

      Jeg tror ikke, at den pågældende bund vil fungere godt som top på kagen, da den i så fald måske vil falde fra hinanden, når man skærer igennem den (den er jo ikke bagt). Du kan evt. bage en chokoladekage, som du halverer og lægger moussen imellem, det kan den godt bære. Eller du kan lave en dobbeltportion og så bare bruge en større form 🙂

      Svar

  19. Maria Hyttel
    feb 21, 2017 @ 13:13:27

    Hej Mia,
    Jeg er glad for dine opskrifter. Vil lave butterdej og hindbærmoussekagen til fødselsdagskalas for 5 veninder. Overvejer om der er nok til 8 personer i kagen, hvis man tager mindre stykker. Min mand og datter skal også smage 🙂 Jeg overvejer også at ønske mig din bog “Vegansk velvære”. Min mand sagde, at det kender han godt til – han er veganer 🙂
    Venlig hilsen
    Maria

    Svar

    • miasommer
      mar 02, 2017 @ 14:54:04

      Jeg ville nok lave en dobbeltportion for at være på den sikre side, og det skader jo ikke at have noget til dagen efter eller til smagsprøve, når man laver den. Du kan evt. bruge en større springform 🙂
      Jeg kan kun sige, at det er en god idé. Mange har fortalt mig, at de har glæde af bogen. Dejligt med en mand, der er veganer 😉

      Svar

  20. Gry
    mar 10, 2017 @ 13:13:12

    Hej Mia. Først en tak: Som ny i det veganske køkken, har jeg haft stor glæde af din kogebog og blog! Jeg har aldrig lavet mousse-kager før, men har tænkt mig at kaste mig ud det i morgen. Nu til mit spørgsmål: Tror du man kan lave en limemousse på samme måde (opkog af saft, skal sukker og agar-agar)? -Og er der noget særligt man skal være opmærksom på, når man bruger agar-agar?
    -Mkh. Gry

    Svar

    • miasommer
      apr 15, 2017 @ 14:21:34

      Dejligt at høre, at du har haft glæde af min blog og bog 🙂 Jeg tror sagtens, at du kan lave en limemousse efter samme princip. Du skal bare være opmærksom på, at limeblandingen ikke køler for meget ned, inden du blander den med flødeskummet, da den så bliver for fast i det til at blive blandet ordentligt.

      Svar

  21. Trackback: Lagkagebunde | Mia Sommer
  22. Melanie T
    mar 20, 2017 @ 11:08:02

    Hejsa.
    Har du nogle erstatninger for dadlerne i bunden?
    Jeg kan ikke lide dadler og ville høre, om de kan undværes og ellers om der er et alternativ, som ikke er rosiner, tørrede frugter.
    Tak på forhånd!

    Svar

  23. Vips
    mar 28, 2017 @ 08:55:45

    Jeg skal medbringe en kage der skal uddeles som smagsprøver på en stand her i weekenden. Kan kagen tåle at stå nogle timer i stuetemperatur? Eller måske skal jeg sørge for nogle isposer den kan stå på. Eller burde jeg vælge en helt anden kage?

    Svar

  24. Linda S. B.
    maj 21, 2017 @ 22:32:38

    Hej Mia
    Jeg har eksperimenteret med at lave en vegansk bryllupslagkage hvor jeg bruger din fromage opskrift, den skal nok blive god, bund med chokolade stykker- hindbær fromage- nødde, marengsbund- blåbær sirup og limefromage- lagkagebund, marcipan rundt om. Min udfordring er at undgå at klumper i fromagen når jeg laver lime fromage. Hvad er dit råd

    Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: