10 tips til at spise flere bælgfrugter

Bælgfrugter, bedre kendt som bønner, linser og kikærter, er en fødevare, som alle har gavn af at få ind i deres daglige kost. De er super sunde og indeholder masser af proteiner, jern, zink, kostfibre og andre sundhedsfremmende stoffer. Et dansk forskningsforsøg har desuden vist, at bønner mætter mere end kød og derved gør det lettere at tabe sig. Ud over de 10 tips nedenfor har jeg skrevet en kogebog med bælgfrugter som tema. Den hedder Fantastiske bælgfrugter og er fyldt med nemme og sunde opskrifter. Læs mere her.

shutterstock_594951725

Ikke bare vores helbred, men også klimaet, har gavn af, at vi spiser flere bælgfrugter og mindre kød. Bælgfrugter er nemlig en klimavenlig fødevare. F.eks. er kyllingekød 9 gange så belastende (målt i CO2-ækvivalenter) som sojabønner, og oksekød er 23 gange så belastende som sojabønner (kilde).

Hvor mange bælgfrugter skal vi så spise? Det anbefales af American Institute for Cancer Research at spise bælgfrugter og/eller fuldkorn i forbindelse med hvert måltid! (Kilde). Hvert måltid er en hel del, og hvis man ikke er vokset op med bælgfrugter, virker det måske urealistisk. Måske kan man ikke engang lide bælgfrugter. Men det kan man komme til – det handler udelukkende om tilvænning og den rette tilberedning, og jeg kommer i denne artikel med mine bedste tips til, hvordan du får flere bønner, linser og kikærter ind i din daglige kost.

Inden vi går til de 10 tips, vil jeg kort forklare, hvordan tørrede bønner tilberedes. Bønner anbefales at ligge i blød 8-12 timer for at gøre dem blødere og nemmere at koge møre – men det er rent faktisk ikke nødvendigt. Bønner kan koges uden iblødlægning – de skal blot koges i længere tid, og det er vigtigt, at de koges møres (så de er så bløde, at de kan moses med en gaffel), da der er lektiner (giftstoffer) i nogle bønner, som ødelægges ved kogning. Personligt lægger jeg ikke bønner i blød, men koger dem direkte i en trykkoger i cirka 40 minutter. Det fungerer perfekt, og jeg sparer meget planlægning ved ikke at skulle lægge dem i blød på forhånd.

Jeg håber, at du får lyst til at eksperimentere med bønner, linser og kikærter.

IMG_8778

Sunde romkugler med kikærter

10 tips til at spise flere bælgfrugter:

  1. Find nogle nemme hverdagsretter med bælgfrugter. Linsesovs er en af mine favoritter, som jeg laver mindst en gang om ugen. Linsesovs er det veganske svar på kødsovs og findes i mange versioner, prøv f.eks. denne. Jeg har også disse nemme favoritter, som er værd at prøve: Bønnesuppe, Linsesuppe med spinat og stærk linsesuppe.
  2. Hav altid bælgfrugter hjemme. Bønner, linser og kikærter er langtidsholdbare, så sørg for altid at have nogle dåser i skabet, til når det skal gå hurtigt, og nogle poser med tørrede bønner til når du har ekstra tid til at “foodpreppe.” Læg indimellem en stor portion bønner i blød, kog dem og frys dem ned i mindre portioner. Det er den billige og miljøvenlige måde at spise bønner på.
  3. Når du koger ris, erstat da 1/3 af risene med linser. Brug røde linser sammen med hvide ris, og brug grønne linser sammen med brune ris, da de har nogenlunde samme kogetid (henholdsvis 10 minutter og 25 minutter). Det er en nem måde at få flere linser ind i måltidet, uden at det gør den store forskel for smagen.
  4. Brug bønner og kikærter i søde sager. Brug f.eks. sorte bønner i chokoladekage (opskrift fra Veganermor her). Eller lav romkugler med kikærter eller andre bønner (min opskrift her).
  5. Brug bønner i smoothies. Brug kogte, afkølede bønner eller bønner fra dåse. Hvide bønner er velegnede i bær-smoothies med f.eks. jordbær, hindbær og skovbær. Sorte bønner er velegnede i smoothies med blåbær eller kakao. Bønnerne kan ikke smages, så her taler jeg mest om, hvordan de harmonerer farvemæssigt, da det vil være lidt syndt at hælde sorte bønner i en pink hindbærsmoothie. Jeg har opskrifter på nogle sunde smoothies her.
  6. Brug bælgfrugter som pålæg. Lav pålæg af kikærter, bønner og linser. Hummus er nok det mest kendte eksempel herpå. Det smager SÅ godt, og det kan fryses, så det kan godt betale sig at lave store portioner ad gangen, så man kan få spist en masse kikærter! Prøv også min “kakao-hummus,” der smager overraskende godt. Alle slags bælgfrugter kan i øvrigt blendes og tilsættes krydderier, salt, citronsaft, hvidløg og vand og blive til pålæg. Bare prøv dig frem.
  7. Brug tofu. Tofu er lavet af sojabønner, og det er en af de mest næringsrige bælgfrugter, der findes. Der er mange myter angående sojabønner, men i denne artikel, kan du få svar på alle dine spørgsmål. Tofu er praktisk, fordi det er smagsneutralt og tager smag efter det, som du krydrer det med, og det har derfor mange anvendelsesmuligheder. Tofu kan f.eks. marineres og steges på panden og bruges som topping på suppe eller kartoffelmos, det kan bruges som tærtefyld, og det kan bruges i postejer eller spreads.
  8. Brug bønner i salater. Hvis du laver en salat, er det nemt lige at hælde en dåse kikærter eller kidneybønner i salaten. Edamamebønner fra frost smager også godt i en salat.
  9. Brug linser i supper.  Hvis du laver en suppe eller en gryderet, er det oplagt at hælde røde linser i. Deres kogetid er under 10 minutter, så de fungerer i de fleste retter. En grøntsagssuppe eller græskarsuppe bliver kun bedre af at få tilføjet røde linser.
  10. Spis kikærter som snack. Kogte kikærter eller kikærter fra dåse kan blandes med krydderier, hvidløg, salt og olie og bages i ovnen. De smager næsten lige så godt som chips. Prøv eksempelvis denne opskrift.
IMG_8333

Linsesovs med pasta

Skriv gerne i en kommentar, hvor du foretrækker at købe bælgfrugter, eller hvis du har andre tips til at få flere af dem ind i den daglige kost.

4 kommentarer (+add yours?)

  1. Charlotte
    jul 29, 2020 @ 21:53:20

    Super gode idéer 🙂
    Jeg vil gerne selv blive bedre til at lave og derefter fryse større portioner af bælgfrugter, men jeg bekymrer mig om hvor længe de kan holde når de er tøet op og tilberedt?
    F.eks hvis man koger og derefter fryser en portion bønner, og laver en dessert med disse. Kan denne så holde sig flere dage selvom bønnerne har været frosne? Og ville den kunne fryses?

    Mvh.
    Charlotte

    Svar

    • Mia Sommer
      aug 18, 2020 @ 10:24:34

      Hvis man fryser dem ned umiddelbart efter kogning, kan de holde sig lige så lang tid, når de kommer op af fryseren, som normalt. Cirka fire dage vil jeg mene 🙂 Man kan godt fryse desserten ned, selvom bønnerne kommer fra frost. Jeg kan også finde på at lave ærtehummus med halvt kikærter og halvt ærter, og den fryser jeg også ned, selvom ærterne kommer fra frost. Det sker der ikke noget ved.

      Svar

  2. Anuscka
    dec 04, 2020 @ 21:08:51

    Super gode idéer, og rigtig inspirerende! ❤

    Svar

Skriv en kommentar